top of page
Vyhledat
  • Obrázek autoraRadka Nová

Cvičením a jídlem proti špatné podzimní náladě




Nastaly podzimní dny, kdy nás sluníčko hřeje méně a méně. To má vliv na naší náladu, která začíná být mírně zvadlá. Naštěstí existuje pár pomocníků, kteří nám náladu pomohou vylepšit. Ano, opět se jedná o cvičení a zdravý životní styl, který je nápomocný nejen pro zdraví a pěkné tělo, ale také pro náš mozek, který určuje náladu.


Nezdravá strava našemu tělu jednoduše nesedí. Pro tělo je těžko stravitelná, obsahuje minimum prospěšných látek, za to obsahuje spousty chemie, kterou tělo musí těžce odbourávat a vylučovat.


Jak to funguje?

Cvičení! Při náročnějším pohybu dochází k vyplavování endorfinů neboli hormonů štěstí. Endorfin je hormon, který se vyplavuje do mozku a způsobuje dobrou náladu, pocity štěstí, ale také tlumí bolest.

Strava! Správná strava má pozitivní vliv na fungování všech orgánů v těle. Tělo vydává mnoho energie pro trávící procesy, proto když se vydatně najíme, tak většina z nás je unavená, ospalá a nic se nám nechce. Pokud se budeme stravovat zdravě a správně, tak tělu nebude dělat trávení takový problém, bude na něj vydávat méně energie a ta nám zbude na běžné fungování. Dále nám zdravá strava dodá spousty vitamínů, minerálů a jiných látek, které pomohou našemu tělu k správnému fungování.



Náš tip! Recept!

Dýňové muffiny

Na těsto potřebujeme:

hokkaido dýni nebo 300 g dýňového pyré

320 g hladké špaldové mouky

135 g ovesných vloček

150 ml agáve sirupu

120 ml mléka

2 vajíčka (pokojové teploty)

1 PL olivového oleje

1 ČL kypřícího prášku

špetku mletého zázvoru, skořice a soli 

 

Na polevu potřebujeme:

3 PL citrónové šťávy


Postup přípravy:

Základem tohoto receptu je dýňové pyré, které si buď můžeme koupit, nebo ho připravíme z dýně Hokkaido. Dýni oloupeme, rozřízneme na polovinu a vyndáme z ní semínka. Nakrájíme ji na menší kostky a vaříme do měkka, asi 10 - 15 minut. Uvařenou dýni rozmixujeme ponorným mixérem a dýňové pyré máme hotové. 

Smícháme suché ingredience - ovesné vločky, kypřící prášek, koření a mouku. Ve druhé nádobě smícháme tekuté suroviny - agávový sirup, olej, vajíčka a dýňové pyré. K tekuté směsi postupně přidáváme moučnou směs. Promícháme, a pokud je směs přišít tuhá, rozředíme ji mlékem. Hotovým těstem plníme košíčky na muffiny do ⅔. Pečeme ve vyhřáté troubě na 200 °C po dobu 10 - 15 minut.     

Nakonec si připravíme polevu - mícháním 3 PL citrónové šťávy a 70 g xylitu, kterou naneseme na vrch mírně vychlazených muffinů.


A na závěr tip na cvičení!

Dalším skvělým pomocníkem při hubnutí je jóga. Cvičení jógy udržuje fyzické tělo v kondici a podporuje imunitu organismu, stimuluje vnitřní procesy a nastavuje jejich rovnováhu. Tato rovnováha je důležitá pro zdraví a správné fungování každého z nás.

Druhů jógy je nespočet a třeba taková power jóga je do chladnějších podzimních dní nejlepší možnou volbou. Odhoďte stres, relaxujte a protáhněte tělo. U nás můžete vyzkoušet s trenérkou Ivetou. Každé pondělí od 17h a čtvrtek od 17h. (Přihlásit se můžete u nás na recepci)


Trenérka power jógy Iveta

50 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše

Moxování

bottom of page